HTML

Ágyi poloska ellen.Poloskairtás módjai, poloskacsí

Az ágyi poloska életmódja, poloskairtás tudnivalók. Házi poloskairtás, poloskairtó szerek, poloskacsípés.

Friss topikok

  • Antal Toth: 1957-ben, hetedikes koromban láttam először ágai poloskát.Szinte agyoncsípett, testem, főleg a com... (2018.10.02. 06:38) Ágyi poloska hiedelmek. Tévhitek és cáfolatok
  • v431111: Hétvégén megyek nyaralni több napra szállodába, külföld. Van valami tipp amivel ha nem is zárható ... (2018.07.12. 08:45) Poloskacsípés
  • Nickerer: Üdvözletem! Albérlő hurcolta be a poloskákat. Költözés előtt irtatott. 2 hónapja nem él ember a la... (2018.07.11. 14:11) Ágyi poloska felkutatása
  • Peterffy Zoltan Zoltan Peterffy: Én mivel tudnám ki irtani az agyi poloskat (2017.01.17. 14:29) Poloskairtás
  • Rovarirtó: Komolytalan lenne részünkről, ha esélyeket latolgatnánk a poloskafertőzöttség ügyében. Amennyiben ... (2010.03.16. 20:20) Ágyipoloska a hálószobában...

Ágyipoloska biológiája

2021.03.01. 20:07 Rovarirtó

Az ágyi poloska (Cimex Lectularis)

Igen elterjedt rovar hazánkban. Talán a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő. Rendkívül rejtett életmódot él, jelenlétéről gyakran csak akkor szerzünk tudomást amikor reggel poloskacsípésektől tarkítva ébredünk.

Az ágyi poloska biológiája:
4-8mm hosszú, rozsdabarni szinű, szárnyatlan, szipókás rovar. Lábain karmok és tapadókorongok találhatók. A poloska torán jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy van. Kifejléssel fejlődik, akár 2 évig is él. Az ágyi poloska nőstény élete folyamán naponta 2-3 petét rak, melyeket búvúhelye talapzatára ragaszt. A petékből kb 10 nap alatt kelnek ki a poloska lárvái, melyek 5 vedlés után válnak ivaréretté. A vedlésekhez feltétlenül vérszívásra van szüksége, enélkül fejlődése megáll. A teljes kifejlődés ideje nyáron kb 2 hónap. Szapora vérszívó, ivadékainak száma évente akár 4000 is lehet. Évente 3-4 nemzedéke van.
Kerüli a fényt, nappal általában hasadékokban repedésekben, a bútorok illesztéseiben, huzat és zajmentes helyeken húzódik meg, és olyan mélyen tartózkodik hogy hasa és háta is a rejtekhely falával érintkezzen.
A poloska búvóhelyei rendkívül változatosak, megbújik az ágyon kívül könyvek és ruhaneműk között is. Szívesen vándorol felfelé, gyakran a képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, a felső ablakkeretnél vagy falrésekben tartózkodik. A poloska irtása, felderítése során is ezen helyekre kell elsősorban figyelmet fordítani. Amikor tápcsatornája csaknem teljesen kiürült, akkor indul vándorútra. Az ágyi poloska érzékszervei fejletlenek, az embert csak igen közelről, a hő és párakülönbségről találja meg. A nedves, nyirkos helyiségeket nem kedveli, a konyha és fürdőszobában sosem kell tartani a poloska ártalmától. Legszivesebben emberek vérével táplálkozik, azonban tartós éhezés esetén állatokból is szívhat vért. Melegben másodnaponként, hűvösebb időben hetente szív vért, ami akár 10 percig is tart. Az ágyi poloska hidegben rendkívül sokáig életben marad, a szobahőmérsékleten akár 2-3 hónapig is kibirja táplálék nélkül. A vérszívásra alkalmas helyet a szívókája végén található érzékszervével tapogatja ki.
Leggyakrabban boka és csukló tájékon szív vért, a viszketés azonban a poloskacsípés után csak órákkal jelentkezik. Természete egy adott helyhez köti, amennyiben táplálkozási lehetősége, rejtett életmódja zavartalan, azt nem szivesen hagyja el. Döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal (bútorral, képpel), csomagokkal, szállító gépkocsik közvetítésével. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakóházakba a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is számíthatunk az ágyi poloska megjelenésére. Érdekesség: poloskairtás képek.
Poloskairtás megrendelés!

2 komment

Címkék: poloska ágyi poloskacsípés ágyipoloska

A bejegyzés trackback címe:

https://agyipoloska.blog.hu/api/trackback/id/tr51365689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vIRÁG 2009.12.31. 17:10:41

AZT MÁR TUDJUK HOGY NÉZ KI A POLOSKACSÍPÉS ÉS 8-10 NAPIG IS ELTART,DE MIVEL LEHET CSILLAPÍTANI,VAGY KEZELNI A TŰRHETETLENÜL ÉGŐ VISZKETÉST.NEKEM ANNYIRA GÁZ,MERT FÉLDIÓ NAGYRA BEKEMÉNYEDIK A CSÍPÉS.a MUNKAHELYEMEN VAN,MÁR IRTÁS IS VOLT, ENNEK ELLENÉRE KISEBB KIHAGYÁSOKKAL,MIRE KEZDENÉK MEGNYUGODNI ÉS NYUGODTAN ALSZOM,PÁR ÓRA MÚLVA KEZDŐDIK MINDEN ÚJRA.AMIÉRT SEGÍTSÉGET KÉREK,AZ-AZ,HOGY CSAK ENGEM CSIP ÉS SENKI MÁST.NEM IS HISZIK NEKEM,PEDIG ANNYIRA LÁTHATÓ,TÖBBNYIRE A NYAKAM ÉS A KEZEM.MIT TEGYEK? MI AZ OKA,HOGY CSAK ENGEM CSÍPNEK,MÁR SZABÁLYOSAN FÉLEK RETTEGEK.

dancegirl26 2010.01.18. 22:33:57

@vIRÁG: szia. Viszketeskor tedd a karod hideg viz ala, v borogasd ha ezt nem lehetseges. Fertotlenitesre hasznalhatsz grepfruitmag olajos vizet (1 dl - 20-25 csepp) ez belsoleg is tisztit ( leiras a dobozaban). Vagy a klasszikus csipesre a 'razoka' a gyogyszeresz tudni fogja,melyik az ( most valami hosszu furi neve van) . Remelem segit.~ vagy azota mar el is mult :)
süti beállítások módosítása