HTML

Ágyi poloska ellen.Poloskairtás módjai, poloskacsí

Az ágyi poloska életmódja, poloskairtás tudnivalók. Házi poloskairtás, poloskairtó szerek, poloskacsípés.

Friss topikok

  • Antal Toth: 1957-ben, hetedikes koromban láttam először ágai poloskát.Szinte agyoncsípett, testem, főleg a com... (2018.10.02. 06:38) Ágyi poloska hiedelmek. Tévhitek és cáfolatok
  • v431111: Hétvégén megyek nyaralni több napra szállodába, külföld. Van valami tipp amivel ha nem is zárható ... (2018.07.12. 08:45) Poloskacsípés
  • Nickerer: Üdvözletem! Albérlő hurcolta be a poloskákat. Költözés előtt irtatott. 2 hónapja nem él ember a la... (2018.07.11. 14:11) Ágyi poloska felkutatása
  • Peterffy Zoltan Zoltan Peterffy: Én mivel tudnám ki irtani az agyi poloskat (2017.01.17. 14:29) Poloskairtás
  • Rovarirtó: Komolytalan lenne részünkről, ha esélyeket latolgatnánk a poloskafertőzöttség ügyében. Amennyiben ... (2010.03.16. 20:20) Ágyipoloska a hálószobában...

A szőr lassítja az ágyi poloska mozgását

2021.03.20. 10:00 Rovarirtó

A Sheffieldi Egyetem kutatói azt állítják, hogy a szőrösebb bőr lehet a kulcsa az ágyi poloska csípések megelőzésének. Tanulmányukból kiderül, hogy az éhes poloska borotvált karra helyezve nagyobb valószínűséggel kezd táplálkozni, mint a borotválatlan bőrön.

 

A kutatók szerint a szőr lelassítja az ágyi poloskát, és figyelmezteti az áldozatot. A kártevőirtó szakemberek az ágyi poloskák gyors terjedését tapasztalják Nagy-Britanniában. Michael Siva-Jothy, a Sheffieldi Egyetem professzora 29 bátor önkéntest toborzott az elmélet teszteléséhez. A kártevőket addig figyelték meg, amíg helyet találtak maguknak a táplálkozásra, de a csípés előtt eltávolították őket. Kiderült, hogy a hosszabb, látható szőrök és a vékonyabb, a felszínhez közeli pihés szőrszálak egyaránt elrettentik a poloskákat. A finomabb szőrszálak korai figyelmeztetést is adnak az áldozatnak.

Siva-Jothy professzor elmondta, eredményeik arra utalnak, hogy a több testszőrnek köszönhetően hatékonyabban észre lehet venni az ágyi poloskákat, mert a szőrszálakhoz idegek csatlakoznak, ezért elmozdulásukat érzékelni tudjuk. A szőrzet ráadásul lelassítja a megfelelő táplálkozási helyet kereső rovarokat. ”Az eredmények megmagyarázzák, miért nézünk ki úgy, ahogy kinézünk, milyen szelekciós erők alakíthatták ki a megjelenésünket, sőt még abban is segíthetnek, hogyan csökkenthetjük a poloskacsípések hatását az emberekre” - nyilatkozta a szakértő.

Annak ellenére azonban, hogy a férfiak természetesen szőrösebbek, mint a nők, nem csípik őket kevésbé a poloskák. A professzor szerint ez az ágyi poloskák és zsákmányaik között zajló evolúciós küzdelemmel magyarázható: a rovarok automatikusan a test viszonylag kevésbé szőrös területei, például a csukló és a boka felé veszik az irányt.

A rendkívüli szőrösség egyébként több hátránnyal is jár, mint előnnyel. Ha valakit a hosszú, vastag szőrök sűrű rétege borít, a paraziták könnyebben elrejtőzhetnek benne, annak ellenére, hogy az áldozat észleli jelenlétüket. A professzor azt javasolja, hogy minden ember tartsa meg a bőrhöz közeli, finom szőrréteget, mert ez megkönnyíti a kártevők észlelését.
Poloskairtás Budapesten!

Szólj hozzá!

Címkék: poloska poloskák poloskacsípés ágyipoloska

A bejegyzés trackback címe:

https://agyipoloska.blog.hu/api/trackback/id/tr553508958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása