HTML

Ágyi poloska ellen.Poloskairtás módjai, poloskacsí

Az ágyi poloska életmódja, poloskairtás tudnivalók. Házi poloskairtás, poloskairtó szerek, poloskacsípés.

Friss topikok

  • Antal Toth: 1957-ben, hetedikes koromban láttam először ágai poloskát.Szinte agyoncsípett, testem, főleg a com... (2018.10.02. 06:38) Ágyi poloska hiedelmek. Tévhitek és cáfolatok
  • v431111: Hétvégén megyek nyaralni több napra szállodába, külföld. Van valami tipp amivel ha nem is zárható ... (2018.07.12. 08:45) Poloskacsípés
  • Nickerer: Üdvözletem! Albérlő hurcolta be a poloskákat. Költözés előtt irtatott. 2 hónapja nem él ember a la... (2018.07.11. 14:11) Ágyi poloska felkutatása
  • Peterffy Zoltan Zoltan Peterffy: Én mivel tudnám ki irtani az agyi poloskat (2017.01.17. 14:29) Poloskairtás
  • Rovarirtó: Komolytalan lenne részünkről, ha esélyeket latolgatnánk a poloskafertőzöttség ügyében. Amennyiben ... (2010.03.16. 20:20) Ágyipoloska a hálószobában...

Poloskacsípés

2021.07.04. 19:59 Rovarirtó

Sokan fordulnak hozzánk telefonon azzal a kérdéssel, hogy milyen a poloska csípése, ugyanis "kiütéseket", csípéseket tapasztalnak magukon, de nem tudják mi okozza azt, ágyi poloskát még sosem láttak. A képen ágyi poloskától származó csípés látható.

A poloska okozta szúrásnyomok azonban rendkívül különböző tüneteket okoznak az egyes embereknél.
Bőrgyógyász is gyakran állít fel téves diagnózist, poloskacsípést (szúrnyomot) gyakran azonosítják az allergia és csalánkiütés tüneteivel. Az ágyi poloska csípésére általában jellemző hogy nehezen gyógyul, a viszketés sokáig akár 7-10 napig  elhúzódik, ellentétben a szúnyog vagy bolha csípésével melyek 2-3 nap után már nem viszketnek.

Gyakran egymás mellett 2-4 szúrnyom is látható, mivel az ágyi poloska több helyen is próbálkozhat, míg vérbő helyet talál a táplálkozásához. Az alvó ember takaróval és ruházattal nem fedett testrészei a kedvenc vérszívóhelyei. Ritka az alsónemű alatti poloskacsípés, ilyen jellegű szúrnyomok esetén gyanakodhatunk bolhacsípésre is. Ha egy időben, több emberen is csípésnyomok jelennek meg, kizárható az egyéb ok (pl étel vagy mosópor allergia). Háziállat közelében a bolha okozta probléma is nagyon valószínű. Bolha elleni védekezés témakörben bolhairtás blogunkon is tájékozódhat.

Ágyi poloska irtása témában, és biológiájáról is bővebben is olvashat

18 komment

Címkék: allergia poloska poloskacsípés ágyipoloska csípés viszket csalánkiütés bolhacsípés ágyi poloska

A bejegyzés trackback címe:

https://agyipoloska.blog.hu/api/trackback/id/tr52365674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aeval 2013.06.18. 21:00:17

Érdeklődnék, hogy ez lehet-e poloska csípés,vagy csak szimplán pók volt?
Először olyan volt, mint a szúnyogcsípés, nagyobb dudor és viszketett, két nap múlva pedig, visszahúzódott és ez a piros folt maradt a helyén. El fog múlni? kepfeltoltes.hu/view/130618/20130618883_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2013.06.18. 21:16:29

A poloska szúrásának biztos azonosítása a bőrgyógyászoknak is gyakran feladja a leckét. Nekünk poloskairtóknak nincs képzettségünk és jogosultságunk diagnózis felállítására vagy szúrnyom allergiás tünettől való elkülönítésére.
Ennek dacára, ez egyáltalán nem tűnik poloskacsípés -nek.

Aeval 2013.06.20. 11:01:16

Köszönöm a választ. Akkor valószínű éjszaka kilapítottam egy pókot és nem tetszett neki. Szerencsére már halványul és csak ez az egy van.

melinimme 2013.06.23. 21:06:39

Szia!

Önkormányzati bérházban lakunk és sajnos több lakásban is elszaporodott az ágyi poloska. Volt két irtás a fertőzött lakásokban egy időben de egy hónap elteltével újra megjelentek. (réseket szilikonnak kihúztam, az ágyat lelakkoztam, falat gletteltem stb) Szeretnénk elköltözni ezért elkezdtem a ruhákat kimosni 60 fokon és bezsákolni. Mikor érdemes ágyi poloska irtást kérni Önöktől? Szeretnék az új lakásban nyugalomban élni. (egyelőre csak akkor van csípés a kisgyereken ha a kisszobában alszik, a nappaliban nincs) Tudna nekünk segíteni? Köszönöm

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2013.06.23. 21:15:33

Természetesen segítünk a poloskák irtásában.
Jelen pillanatban azonban a darázsirtó megrendelések kötik le erőinket.
Viszont több megbízható, független gázmesterrel is kapcsolatban állunk: ha éppen nem tudjuk rövid idő alatt vállalni a munkát - feléjük továbbítjuk a poloskairtó megrendelést. Mint a jó úttörők, ahol tudunk segítünk. :)

pancsika82 2013.10.13. 11:30:32

Érdeklődni szeretnék, hogy a képen szereplő csípés poloskacsípés-e. A társasházban ahol lakok kedden volt irtás, mert az egyik lakás tele volt. Ma vasárnap van és én erre ébredtem. Az irtás előtt is voltak csípéseim. Nem túl kellemes érzés.
Köszönöm a választ előre is.
kepfeltoltes.hu/view/131013/13102013711_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2013.10.13. 20:21:50

Bár nincs képzettségünk poloska szúrásának azonosítására (nem vagyunk bőrgyógyászok), a képen látható nyom szerintem poloskacsípés lesz.
Más is észlel a családban hasonló tüneteket?

pancsika82 2013.10.14. 08:39:50

Egyedül élek, így csak engem találhatnak meg.
Lehetséges, hogy a keddi irtásnál (ami 1 hete volt)nem pusztultak el? Vagy valahogy újra bemásztak a lakásba?

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2013.10.14. 09:33:13

Egy poloskairtást követően 10 napig előfordulhat probléma. Ha tíz nap után is jelentkezik poloska aktivitás (mozgó poloska, szúrnyom stb) akkor ismétlő poloskairtás szükséges.

pancsika82 2013.10.18. 09:55:03

Köszönöm az eddigi válaszokat. Még egy kérdés felmerült. Utazásnál lehetséges, hogy a lakásból magammal viszem a poloskát a táskában vagy ruhában?

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2014.01.25. 11:52:08

Elnézését, elkerülte a figyelmemet a kérdés.
Gyakran előfordul! Hotelben, szállodában az ember közvetlenül az ágy mellé dobja az utazótáskáját. Természetesen nyitva van egész nap, hiszen abban van az összes cucca. A szobában élő ágyi poloska az éjszakai vándorútja során megtalálja ezt az ideális rejtekhelyet, beköltözik. Az utazótáskából aztán majd otthon előmászik a poloska, és alvó embert keres. Ez reális és nem ritka terjedési mód az ágyi poloskáknál. Naponta kapunk viszont olyan telefonokat, hogy: "A barátnőmnél ágyi poloska van, ma találkoznék vele egy kávézóban, de félek hogy engem is megfertőz..." Ez egy irreális félelem. Az ágyi poloska nem tartózkodik az emberen (a viselt ruházaton sem) csak az éjszakai vérszívása (poloskacsípés) néhány perces időtartamáig.
Egyéb időszakokban az ágyban és környékén, a legkülönbözőbb rejtekhelyeken bújik, nem mozdul.

Viola12 2014.02.18. 21:09:27

Ismétlő poloskairtás után vagyok.
Az első alkalommal összesen 3 db poloskával találkoztam, az irtás után még két tetemmel - a kiérkező poloskairtó szerint nem volt vészes a helyzet. Ellenben az ő cégüknél automatikus a második irtás, így elvégezték azt is. Ennek éppen két hete. Ma délután pedig találkoztam egy - meglehetősen rossz bőrben lévő, "kóválygó" - de kétségtelenül életben lévő poloskával.
Kérdésem: mi a teendő? Ez még belefér az irtás utáni átfutási időbe, vagy újabb irtásra van szükség?

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2014.02.18. 22:45:44

Poloskairtás után két héttel élő poloska jelenléte aggodalomra ad okot. Mi 10 nap után szoktuk kérni az ismétlő poloskairtásra invitáló telefonhívást, ha nem szűnt a probléma. Kérdés, hogy az ominózus cégnél a harmadik irtás garanciális-e?

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2014.02.18. 22:59:27

A poloskairtó garanciáról egy gondolatot még.
Sokan kérdezik: "Miért van az, hogy különböző kártevőirtó cégek 1, mások 2-5 poloskairtást tartanak szükségesnek?" A választ a poloskák biológiai sajátosságaiban, a kezelt lakások különböző állapotában, és a kártevőirtó szakma magyar viszonyai között kell keresnünk véleményem szerint. A mi cégünk azt szokta mondani, hogy minden munkára minőségi garanciát vállalunk. Más szóval, az irtás szakszerűségét áll módunkban garantálni (szakképzett és engedéllyel rendelkező személy, megfelelő minőségű engedélyezett irtószer felhasználása, alapos munka). Ez nem jelent feltételek nélküli és azonnali rovarmentes állapotot. Mit jelent ez valójában? Élőlényekkel dolgozunk, ami tény már önmagában értelmezhetetlenné tenné a "100% garancia, végleges irtás" fogalmát, melyet néhány cég könnyelműen hangoztat (aztán persze nem tart be). Az orvosok sem mondják azt egy nem teljes sikerrel záruló terápia terápia után, hogy na komám akkor a következő kezelések ingyen lesznek (egy pirulától a beteg sem biztos hogy meggyógyul). Na de mégis, mi várható el egy korrekt kártevőirtótól? Egy becsületes poloskairtó szakember szakszerűen tájékoztatja a megrendelőt a poloskairtás előtt szükséges előkészületekről, majd a helyszínen minőségi irtószerrel végez egy szakmai normáknak megfelelő (de inkább alaposabb, pepecsebb, keccsölősebb) poloskairtást. Ez egy jól előkészített lakás esetében általában 10 nap után teljes poloskamentességet biztosítunk - az esetek kb 70%-ában. Körülbelül 20%-ban szükséges az ismétlő irtás, mert maradnak túlélő poloskák. Nagyjából 10% az olyan lakások aránya, ahol harmadik poloskairtás is szükséges. Ez nálunk (és társcégeinknél) ingyenes. Nem azért mert hibázott a poloskairtó szakember, vagy mert gány munkát csinált - a szakmai megfelelőség az alapvető követelmény esetünkben. Viszont biológiával, élőlényekkel dolgozunk, ami nem olyan kiszámítható mint az 1x1. Az ingyenes, garanciális poloskairtásra nem kötelezhető egyetlen szakember sem, vannak cégek akik ötször hatszor is mennek irtani (minden alkalom fizetős, amíg bírja az ügyfél anyagilag), így persze nem is áll túlzottan érdekükben a sikeres poloskairtás, szobákat nem készíttetik elő (jobban hangzik az hogy nem kell csinálni semmit, mint ha fáradtságos zsákolgatást kérne a lakótól), no és a permetezés alapossága sem megfelelő. Viszont olcsó! 10 perc látszatmunka ócsószerrel (rossz esetben növényvédőszerrel), valami jó büdös koncentrátummal (érezze a megrendelő, jó "erős" a méreg). Az ügyfél egy idő után persze elzavarja az ilyen poloskairtót, mikor elfogy a pénze és a bizalma is, csak a poloskák nem fogynak ("pedig még füstbombát is használt hatodjára").

Az előbbiekben egy rendezett, poloskairtásra előkészített lakás (hálószoba) statisztikájáról beszéltem, a 70%-ban elsőre sikeres poloskairtás kapcsán.
Egy telezsúfolt lakásban, gyűjtögető életmódot élő megrendelő esetében ez annyiban változik, hogy gyakorlatilag nem érdemes elkezdeni irtani, mert 10 poloskairtás sem hozna eredményt! Tehát az, hogy kell-e ismételgetni a poloskairtást, a szoba fertőzöttségi mértékén, továbbá bútorokkal és tárgyakkal való zsúfoltságán, valamint a kártevőirtó szakember munkáján áll. Sok cég előre két poloskairtást rögzít, mert hogy az feltétlenül szükséges. Sokszor tényleg szükséges a kettő, de optimális esetben egy irtás egyszeri menetben is elegendő. Miért fixálnánk akkor két menetet, dupla pénzért? A dupla poloskairtó menetet fixált cégek szempontja persze érthető, két legyet ütnek egy csapásra, egy megrendelésből rögtön két munka. És még szakmai érvekkel is védhető az álláspont. Mi azon az állásponton vagyunk, hogy meg kell tapasztalni a poloskairtás után 10 nappal, hogy van-e még poloska.
Van-e csípés, van-e élő poloska? Ha nincs, akkor öröm és boldogság van (felesleges pénzköltés és irtószeres terhelés nélkül) - ha van, akkor viszont ismétlő irtás jön.

personalsanchez 2014.07.23. 10:53:08

ugy tunik nyaralasbol sikerult hazahoznunk agypoloskat. A kerdesem az, hogy a csipes nyoma rogton megjelenik, vagy van par nap atfutas?
a nyaralohelyen rengeteg volt a szobaban, tiszta ver volt az agynemu, viszont nem jelentkezett csipesnyom, csak hazaerkezes utan 1-2nappal.Lehetseges ez?
koszonom
Udv

szucs szandra 2015.07.20. 11:09:49

Udv nalunk is ugy tortent ez hogy a szomszedbol hoztuk at nem tom mivel lehet ne ki irtani valaki tud segiteni

Szegediné Petrik Judit 2015.08.16. 21:50:29

Két kiütés jött ki rajtam Estére, fürdés után. Szúrnyom nem látszik. Ugye ez nem poloskacsípés?

v431111 2018.07.12. 08:45:15

Hétvégén megyek nyaralni több napra szállodába, külföld. Van valami tipp amivel ha nem is zárható ki de csökkenthető ,hogy hívatlan vendéget hozzak haza? Ha pl. minden ruhát azonnal dobok a mosógépbe vagy mondjuk elviszem a közeli Bubbles mosodába, 40 fokos mosás 60 fokos szárítás kombóra utazótáskával együtt? Hajszárítóval átfújni az utazótáskát minden cm2-en érdemes lehet?
süti beállítások módosítása