HTML

Ágyi poloska ellen.Poloskairtás módjai, poloskacsí

Az ágyi poloska életmódja, poloskairtás tudnivalók. Házi poloskairtás, poloskairtó szerek, poloskacsípés.

Friss topikok

  • Antal Toth: 1957-ben, hetedikes koromban láttam először ágai poloskát.Szinte agyoncsípett, testem, főleg a com... (2018.10.02. 06:38) Ágyi poloska hiedelmek. Tévhitek és cáfolatok
  • v431111: Hétvégén megyek nyaralni több napra szállodába, külföld. Van valami tipp amivel ha nem is zárható ... (2018.07.12. 08:45) Poloskacsípés
  • Nickerer: Üdvözletem! Albérlő hurcolta be a poloskákat. Költözés előtt irtatott. 2 hónapja nem él ember a la... (2018.07.11. 14:11) Ágyi poloska felkutatása
  • Peterffy Zoltan Zoltan Peterffy: Én mivel tudnám ki irtani az agyi poloskat (2017.01.17. 14:29) Poloskairtás
  • Rovarirtó: Komolytalan lenne részünkről, ha esélyeket latolgatnánk a poloskafertőzöttség ügyében. Amennyiben ... (2010.03.16. 20:20) Ágyipoloska a hálószobában...

Ágyi poloska hiedelmek. Tévhitek és cáfolatok

2011.01.14. 23:53 Rovarirtó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ágyi poloska életéről, terjedéséről, felismeréséről az emberek nagyon keveset tudnak.
A köztudatban élnek ugyan  poloskás mendemondák, városi legendák, tuti módszerek, ezúton szeretnénk ezeket megválaszolni, megerősíteni, de leginkább cáfolni.

1. Ágyi poloska láthatatlan!
Természetesen nem igaz. Rejtőzködő életmódot él, ezért ismerni kell a tipikus búvóhelyeit. Az viszont igaz hogy egy zsúfolt hálószobában rendkívül nehéz felderíteni. Árulkodó jelek lehetnek a poloska ürülékének pöttyei, üres lárvabőrök, peték, illetve a rejtekhelyükön megbúvó ágyi poloskákat sem lehetetlen megtalálni. A kifejlett poloska 3-5mm nagyságú, formája az alma magjához hasonlít, rozsdabarna színű.

2. Kidobom az ágyat, akkor megszabadulok az ágyi poloskától!

Sajnos nem igaz. Az ágyi poloska az alvóhelyen kívül gyakorlatilag bárhol megbújhat a hálószobában. Az ágy környékén tárolt ruhanemű, könyv, bútor mind rejtekéül szolgál.
Ezen kívül a szegőlécek, szakadt tapéta, konnektor, éjjeliszekrény a tipikus búvóhelyei.

3. Tisztaság van nálam, nem lehet ágypoloska a lakásomban!
Nem igaz. Az ágyi poloskának vérre, ehhez pedig alvó emberre van szüksége, továbbá rejtekhelyre ahol nem fedezik fel. Ezek pedig egy új és tiszta lakásban is megvannak, csak egy szerencsétlen véletlen kell a poloska behurcolásához. Az ágyi poloska ötcsillagos szállodákban is előfordul, ott pedig kétség sem férhet a tisztasághoz és napi takarításhoz.

4. Télen nincs is ágyi poloska!
Tévedés. Az igaz hogy a nyári melegben kedvezőbbek az életfeltételei, ilyenkor egyes lakásokban nem ritka a 30C hőmérséklet, ez pedig a poloska aktivitását növeli, jobban szaporodik és gyakrabban szív vért. Azonban télen is szobahőmérséklet van a hálószobákban, az ágyi poloska kitűnően érzi magát az embernek is kellemes hőfokon.

5. Szomszédnak van ágyi poloskája, ő nem jöhet be a lakásomba. Védve vagyok?
Sajnos nem. A szomszédból történő poloska átvándorlás gyakori jelenség. Társasházi lakásokban, panelekben ennek komoly veszélye van. Ez az átvándorlás persze nem a bejárati ajtón keresztül történik, sokkal inkább panel illesztések, csőáttörések, kábelcsatornák és vezetékek mentén.

6. A macska vagy kutya behozhatta a lakásba?
Ez kizárt. Az ágyi poloska szorosan az ember vérszívója, továbbá kizárólag a táplálkozás ideje alatt tartózkodik a gazda testén (ellentétben a bolhával).

7. Nem lehet poloska, a férjemet nem csípi éjjel semmi.
Logikus lenne, de gyakori hogy mégis poloska a bűnös. Az ágyban általában két ember alszik, és persze mindkettő vérét szívja az ágyi poloska. Az egyes emberek érzékenysége azonban nagyon különböző, sokszor semmiféle válaszreakciót a szervezet nem ad. Ilyenkor még egy szúnyogcsípésnyi nyoma sincs a poloska vérszívásának. Gyakori viszont hogy az poloska válogat, és a hölgyek vékonyabb bőrét általában előnyben részesítik.

8. Az ágyi poloska minden poloskairtást túlél, ellene nem használnak a mérgek.
Szerencsére nem igaz. A számtalanszor ismételt sikertelen poloskairtás mögött általában hanyag és szakszerűtlen kivitelezés áll. Az tény hogy házi irtószerekkel, laikusnak a legritkábban sikerül kiirtania az ágyi poloskát. Ez adódik egyrészt a poloska életmódjából (rejtőzködik), másrészt a szabadforgalmú irtószerek kis mennyiségéből és alacsony hatóanyagtartalmából, ezen kívül a szakszerűtlen munkából ("összevissza fujkálás").
Sajnos az is tény, hogy az utóbbi időben sok kitűnő irtószer visszavonásra került (környezetvédelmi és EU irányelvek szerint), ezért irtószerek és hatóanyagok rotációjára kevés lehetősége maradt a szakmának. Ezért bizonyos esetekben, a széles körben használt hatóanyagoknál már tapasztalhatunk a poloskák részéről megnövekedett ellenállóképességet.

9. Ha fémrácsos ágyam van, nem megy bele az ágyi poloska.
Nem igaz. Az tény hogy a poloska nem kedveli a fém, üveg és hideg érintésű felületeket, inkább előnyben részesíti a fát, meleg szövetet. Azonban a poloska nem csak az ágyban bújik meg, előmászhat a lambéria vagy szegőléc mögül is, gondot pedig nem okoz neki a vaságyon való mászás, amikor hozzáférni igyekszik az alvó emberhez.
A lényeg hogy nem érezheti biztonságban magát az ember sem fém, sem pedig vízágyon.

10. Félek hogy elkapok valami betegséget a poloskacsípéstől.
Ez szinte kizárt. Laboratóriumi körülmények ugyan több fertőző betegség (például hepatitis-B) terjesztésére képes, azonban természetes populációi nem közvetítenek kórokozókat, így az ágyipoloska járványügyi jelentősége gyakorlatilag elhanyagolható.
Viszont viszketés és a vakarózás gátolja a pihenést, ennek következtében a poloskacsípés a nyugodt alvást megakadályozza, így fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okoz, valamint csökkenti az ember ellenálló- és munkaképességét. Az ágyi poloska testileg és lelkileg megviseli az embert.  Ezen kívül ürülékének allergizáló hatása egyértelműen igazolt, a poloska jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet.

Poloskairtás rendelhető, akár 24 órán belül kiszállás Budapesten!

 

1 komment

Címkék: poloska poloskák ágyi poloskairtás poloskacsípés ágyipoloska poloska csípése

A bejegyzés trackback címe:

https://agyipoloska.blog.hu/api/trackback/id/tr153473044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antal Toth 2018.10.02. 06:38:53

1957-ben, hetedikes koromban láttam először ágai poloskát.Szinte agyoncsípett, testem, főleg a combom téli volt
süti beállítások módosítása