HTML

Ágyi poloska ellen.Poloskairtás módjai, poloskacsí

Az ágyi poloska életmódja, poloskairtás tudnivalók. Házi poloskairtás, poloskairtó szerek, poloskacsípés.

Friss topikok

  • Antal Toth: 1957-ben, hetedikes koromban láttam először ágai poloskát.Szinte agyoncsípett, testem, főleg a com... (2018.10.02. 06:38) Ágyi poloska hiedelmek. Tévhitek és cáfolatok
  • v431111: Hétvégén megyek nyaralni több napra szállodába, külföld. Van valami tipp amivel ha nem is zárható ... (2018.07.12. 08:45) Poloskacsípés
  • Nickerer: Üdvözletem! Albérlő hurcolta be a poloskákat. Költözés előtt irtatott. 2 hónapja nem él ember a la... (2018.07.11. 14:11) Ágyi poloska felkutatása
  • Peterffy Zoltan Zoltan Peterffy: Én mivel tudnám ki irtani az agyi poloskat (2017.01.17. 14:29) Poloskairtás
  • Rovarirtó: Komolytalan lenne részünkről, ha esélyeket latolgatnánk a poloskafertőzöttség ügyében. Amennyiben ... (2010.03.16. 20:20) Ágyipoloska a hálószobában...

Ágyi poloska felkutatása

2012.12.19. 16:09 Rovarirtó

Árulkodó nyomok
A poloskairtást megelőzi egy alapos helyszini szemle, meg kell bizonyosodni arról,valóban ágyi poloska okozza-e a rejtélyes éjszakai csípéseket.
A poloskafertőzöttség nyomait viszonylag egyszerű megtalálni, régi és kiterjedt fertőzöttség esetén. Árulkodó jelek például a fekete pontok -elsősorban kárpit és fa felületeken (ágyi poloska ürülék). A lepedőn lévő vérfolt, lárvabőr, olykor a falon elnyomott poloska az ártalom biztos jele.
A friss ágyi poloska probléma igazolása szakember számára is kitartó kutatást igényel.
Ágyi poloska irtása biztos hatékonysággal!


A rejtett zugokat kedveli:

Tipikus ágyipoloska búvóhelyek közé tartoznak az olyan rés-repedések és illesztések ahol képes mélyen meghúzódni, hogy hasa és háta egyaránt a felülettel érintkezzen.
Ilyen lehet például az ágy fa részeinek összeeresztése, a fa és kárpit felületek illesztése. A fal és padló találkozásánál lévő szegőléc rései-hézagai, szakadt tapéta
szintén kitűnő rejtekhelyéül szolgál.
Ágyi poloska mentesítés garanciával!Az ágy közvetlen közelében lévő bútor kitűnő rejtek az ágyi poloska számára.

A vízgőzzel telített, párás helyeket viszont nem kedveli. A konyhában és fürdőszobában kizárható az ágyi poloska megjelenése. A poloskák elszaporodása nem lehetséges az alvás céljára nem használt helyiségekben.
Poloska irtása és egyéb rovarirtás!

165 komment

Címkék: poloska rovarok poloskák ágyi poloskairtás ágyipoloska búvóhelyei irtása ágyipoloskairtás

Ágyi poloska felkutatás - 9900Ft Budapesten -

2012.12.18. 09:47 Rovarirtó

agyipoloskacsipes-kutatas.jpg


Az ágyi poloska ártalom kezelésének első lépése, hogy kétséget kizáróan állapítsuk meg, van-e ágyi poloska a hálószobában.Ezt a hálószoba gondos átvizsgálásával szükséges megtenni. A munkához erős zseblámpa feltétlenül szükséges, nem árt a jó szem (vagy nagyító), illetve türelem és kitartás, és az ágyi poloska életmódjának, kedvelt rejtekhelyeinek ismerete.
Az ágyi poloska felderítése, a fertőzöttség meghatározása nem feltétlenül igényli kártevőirtó szakember munkáját.
Ha azonban a saját kezűen elvégzett kutatás nem vezet eredményre, de Ön mégis ágyi poloskát gyanít a hálószobában, kérjen professzionális segítséget. Szakképzett kártevőirtó szakember is átvizsgálja a lakást, azonosítja vagy kizárja az ágyi poloska problémát. Ezen kívül konkrét teendőket tud a helyszínen megfogalmazni, a lakás poloskairtásra történő előkészítése kapcsán.
Olvassa el az "ágyi poloska felderítő" szolgáltatás részleteit.

Szólj hozzá!

Címkék: ágyi poloska agyipoloska ágyi poloska felderítés ágyi poloska irtás előtt poloskacsípés azonosítása

Poloskacsípés

2011.02.01. 19:59 Rovarirtó

Sokan fordulnak hozzánk telefonon azzal a kérdéssel, hogy milyen a poloska csípése, ugyanis "kiütéseket", csípéseket tapasztalnak magukon, de nem tudják mi okozza azt, ágyi poloskát még sosem láttak. A képen ágyi poloskától származó csípés látható.

A poloska okozta szúrásnyomok azonban rendkívül különböző tüneteket okoznak az egyes embereknél.
Bőrgyógyász is gyakran állít fel téves diagnózist, poloskacsípést (szúrnyomot) gyakran azonosítják az allergia és csalánkiütés tüneteivel. Az ágyi poloska csípésére általában jellemző hogy nehezen gyógyul, a viszketés sokáig akár 7-10 napig  elhúzódik, ellentétben a szúnyog vagy bolha csípésével melyek 2-3 nap után már nem viszketnek.

Gyakran egymás mellett 2-4 szúrnyom is látható, mivel az ágyi poloska több helyen is próbálkozhat, míg vérbő helyet talál a táplálkozásához. Az alvó ember takaróval és ruházattal nem fedett testrészei a kedvenc vérszívóhelyei. Ritka az alsónemű alatti poloskacsípés, ilyen jellegű szúrnyomok esetén gyanakodhatunk bolhacsípésre is. Ha egy időben, több emberen is csípésnyomok jelennek meg, kizárható az egyéb ok (pl étel vagy mosópor allergia). Háziállat közelében a bolha okozta probléma is nagyon valószínű. Bolha elleni védekezés témakörben bolhairtás blogunkon is tájékozódhat.

Ágyi poloska irtása témában, és biológiájáról is bővebben is olvashat

18 komment

Címkék: allergia poloska poloskacsípés ágyipoloska csípés viszket csalánkiütés bolhacsípés ágyi poloska

Poloska felismerése, poloskairtás előzményei (Viasat Explorer)

2011.01.17. 21:06 Rovarirtó


A videón látható család története az ágyi poloskával nagyon tipikus.
Ez a vérszívó ektoparazita testileg lelkileg komolyan megviseli az embereket.
A poloskairtás előtt biztosan be kell határolni, hogy ágyi poloskával állunk szemben.
Poloskairtás, poloska elleni védekezés megrendelhető kattintás után!

FRISSÍTÉS 2016-ban: Elindult az ágyi poloska információs oldal.
 

Szólj hozzá!

Címkék: poloska agyi poloskairtas agyipoloska agypoloska irtasa ágyi poloska irtás

Ágyi poloska vérszívás közben

2011.01.16. 16:11 RovarirtóÖsszeállításunk bemutatja az ágyi poloskát mozgásban és vérszíváskor.
Jól kivehető a poloska méretaránya a felvételen, remélhetőleg ezzel segíteni tudjuk felismerését és poloskairtás előtti beazonosítását. Poloskairtás Budapesten rövid határidővel megrendelhető.

Szólj hozzá!

Címkék: poloska vérszívás ágyi poloskairtás poloskacsípés ágyi poloska csípés

Erősen poloskás hálószoba. Ágyi poloska tipikus búvóhelyei.

2011.01.15. 19:42 Rovarirtó

A videón szereplő hálószobában két éve háborítatlanul szaporodott az ágyi poloska.
Az idős, egyedülálló lakó bár észlelte magán a poloska vérszívásának jeleit, sokáig egy meglévő bőrbetegségének tulajdonította a tüneteket. Az időközben óriási mértékben elszaporodott ágyi poloskát nem ismerte fel, rossz látása miatt hangyának gondolta a már nappal is feltűnő ágyi poloskát.. A hálószobába csak az idős bácsinak volt bejárása, ezért senkinek nem tűnt fel a probléma. Két év után egy látogatóba érkező családtag fedezte fel az ágyipoloskát, aki azonnal megrendelte tőlünk a poloskák irtását. A videón jól láthatóak a matrac varrásaiban, egymás árnyékában megbúvó poloskák. Ágyi poloska életmódjáról további információ. Ha rögtön munkát rendelne:
Poloskairtás rövid határidővel, professzionális módszerekkel, garanciával.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: poloska poloskák poloskairtás agyipoloska

Ágyi poloska hiedelmek. Tévhitek és cáfolatok

2011.01.14. 23:53 Rovarirtó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ágyi poloska életéről, terjedéséről, felismeréséről az emberek nagyon keveset tudnak.
A köztudatban élnek ugyan  poloskás mendemondák, városi legendák, tuti módszerek, ezúton szeretnénk ezeket megválaszolni, megerősíteni, de leginkább cáfolni.

1 komment

Címkék: poloska poloskák ágyi poloskairtás poloskacsípés ágyipoloska poloska csípése

Hogyan kerül ágyi poloska a lakásba?

2011.01.14. 12:59 Rovarirtó

Gyakori kérdés megrendelőink részéről: "Honnan és hogyan került be az ágyi poloska a lakásba? Tiszta lakásban élünk, minden nap takarítok, eddig soha nem volt ilyen."

Tudni kell, hogy a lakás higiéniai állapota nincs összefüggésben az poloskák megjelenésével. Az igaz hogy egy koszos és zsúfolt lakásban a poloskairtás szinte lehetetlen, de behurcolás után a poloska elszaporodhat tisztaságban is. Életéhez és szaporodásához mindössze két dolog szükséges: alvó ember és rejtekhely. Mindkét feltétel adott egy tiszta lakásban is.
 

Természetesen nem tudjuk biztosan megmondani hogy az ágyi poloska hogyan jutott be a hálószobába, de a leggyakoribb terjedési lehetőségek a következők ágyi poloska esetében:

1. Poloskás tárgy kerül a lakásba (az esetek több mint felében!)

Lomtalanításkor beszerzett "majdnem új" ágy. Hagyatéki vagy antik bútorok vásárlása.
Antikváriumos könyv, régiség, bontott faanyag, hanglemez, festmény.

2. Utazáskor hazahozzuk a bőröndünkben (hotel, hostel, szálloda).
Gyakori eset, nyaraláskor ágyi poloskával fertőzött hotelben száll meg az ember.
Az utazótáskát az ágy mellett tartva kitűnő búvóhelyet biztosítunk az ágyi poloskának, melyet a hazautazáskor lezárunk aztán repülőre-buszra-hajóra szállva csak otthon a lakásban nyitunk fel újra. Történik ez rendszerint a hálószobában, a nyaralás ruháit a gardróbszekrénybe pakolva, az ágy közvetlen közelében. Az előmászó ágyi poloska már az első éjszaka megtalálhatja az alvó embert, majd az ágyban vagy annak környékén rejtőzik.

3. Szomszédból is átvándorolhat az ágyi poloska.
Társasházakban, panelekben gyakori jelenség hogy erősen fertőzött szomszédos lakásból érkezik a poloska. Teszi ezt általában függőleges irányban, repedések vagy csőáttörések mentén. Rendkívül problémás jelenség, a poloskairtás után idővel visszatérhet az ártalom, ezért fontos a forrás megszüntetése is (pl rések tömítése, poloskairtás a szomszédban is).

Poloskairtás akár 24 órán belül Budapesten és Pest megyében!

 

Szólj hozzá!

Címkék: hogyan poloska ágyi honnan lakásba

Ágyi poloska csípése, poloskák irtása, előkészületek

2011.01.13. 16:21 Rovarirtó

A videón látható összeállításban a poloskairtáshoz szükséges előzetes tennivalókról láthatunk képeket.
A poloskák csípésének nyomait láthatjuk, több emberen. A poloskák hatékony irtása nem lehetséges a hálószoba előkészítése nélkül. Szüntessük meg a zsúfoltságot, pakoljuk ki az ágyneműtartót. A ruha és ágynemű magas hőfokon történő mosása elpusztítja az ágyi poloskákat. Poloskairtó munkaoldat és méreganyagok használata ruházat esetében nem indokolt. Kényes, vizes oldattal kezelhetetlen anyagok (pl könyvek) zsákozása szükséges lehet, akár hónapokig. A zárt zsákban az ágyi poloska elpusztul, kimászni nem tud. Nem rágja ki magát, hőmérséklettől függően 1-5 hónap alatt poloskamentes lesz a zsákban tárolt bármilyen dolog. Minél melegebb helyen tartjuk, annál rövidebb az idő. Nyári időszakban javasoljuk a fekete szemetesszákot, melyet erkélyre vagy teraszra helyezzünk ki. A napsütés a fekete zsákot akár 50-60C-ra is felmelegíti. Ilyen hőmérsékleten az ágyi poloska rövid idő alatt elpusztul. Ezzel szemben nem javasoljuk télen a zsákozott dolgok erkélyen tárolását. Hazánkban télen általában 0-5C körül van a hőmérséklet, ezen a hőfokon az ágyi poloska életritmusa lelassul, és akár fél évig is képes életben maradni. Ezzel szemben szobahőmérsékleten 3-4 hónap alatt biztosan elpusztul.
Ágyi poloskák irtása rövid határidővel, szakemberektől!

Szólj hozzá!

Címkék: poloska poloskák poloskairtás csípése ágyipoloska poloskairtó ágyi poloska irtás

Ágyipoloska a hálószobában...

2011.01.12. 19:31 Rovarirtó

Általában behurcolással, berendezés tárgyakkal, bútorokkal. Előfordul, hogy a költöztető cég közvetítésével történik a fertőzöttség átvitele (ők sokszor szállítanak öreg, például hagyatékból származó bútorokat, melyek gyakran ágyi poloskától erősen fertőzöttek, így a poloska már a teherautón átterjedhet új ágyunkra).

Gyakran hotelban történő tartózkodást követően észleljük lakásunkban a poloska ártalmát. Egy poloskás szállodai szobában, ha az ágy közvetlen közelében tároljuk  csomagunkat (...hol máshol tárolnánk?) abba bemászhat ez az ektoparazita vérszívó, később az otthonunkban, lakásunkban elfoglalja új helyét, szintén az ágyat. Ezen módon az ágyi poloska könnyedén szeli át a világot, manapság ezt már repülővel teszi, néhány óra alatt.
Jellemző, hogy az ágyi poloskával való találkozáskor az első dolog:
Dobjuk ki az ágyat, szemétre vele!
Lomtalanításkor ennek nagyon örül valaki ("találtam egy újszerű ágyat"), persze csak az első poloskacsípésig. 2006-ban történt velünk, Angyalföldön a Szabolcs utcában végeztünk poloskairtást: a tulaj ragaszkodott hozzá, hogy az ágyat ne fújjuk le mert ő azt elégeti,  mindössze a környezetét kezeljük. Nem használt a szép szó, az ágy maradt, mi mentünk. 10-15 nap telt el, szintén a Szabolcs utcából kerestek minket, ismét poloska...
Ismerős környék, viszont általában csótányirtásra szoktunk oda járni.
Szomszéd háztömb, földszinti lakás.  A szokásos kérdések (mióta tapasztal ártalmat,került-e be bútor mostanában stb) után a tulaj először nem érti derültségünk okát, majd ízes káromkodásba kezd, amikor megmondjuk neki, a kedves szomszéd ágyáról van szó, melyet a szemeteskonténerből halászott ki két hete. Valószínűleg emberünk egyszerűbbnek találta az ágyat kidobni, mint eltüzelni.  Itt szerencsére alapos poloskaírtás tudtunk végezni, a lakó pedig megfogadta hogy többé nem visz haza bútort az utcáról, a szomszéddal (akit egyébként jól ismert) pedig  el fog beszélgetni.
Poloskairtás megrendelés, irtás akár már ma!

8 komment

Címkék: poloska poloskacsípés ágyipoloska irtása

Ágyi poloskás bútort soha ne dobjunk ki JELÖLETLENÜL!

2011.01.05. 18:51 Rovarirtó

fotel.JPGÁgyi poloskás bútort soha nem dobjunk ki jelöletlenül! Az USA-ban bevett gyakorlat, hogy a poloskás lakásból eltávolított ágyat vagy fotelt látványosan "BED BUG" (ágyi poloska) jelzéssel látnak el. Ilyen tárgyat természetesen senki nem fog hazavinni, nem fogja poloskával fertőzni a lakását, akkor sem ha a bútordarab egyébként kívánatos is. Tegyük magunkévá ezt a szokást! Magyarországon az ágyi poloska problémák jelentős részét teszik ki a lomtalanításból eredő fertőzések. A legnagyobb gondot az okozza, hogy egyetlen poloskás bútor tucatnyi lakást képe fertőzni, ugyanis az újonnan beszerzett poloskás bútor rövid úton ismét az utcán szokott landolni, majd az újból megtetszik valakinek. Ne feledjük: a poloskás ágyat hiába dobjuk ki, a lakás fertőzött marad! A képen is látható festékszórós jelölés a legjobb, eltávolíthatatlanul jelzi: ne vigye haza a bútort senki, mert abban ágyi poloska van.
Poloskairtás és tanácsadás

Szólj hozzá!

Címkék: poloskairtás ágyi poloskás poloskás bútor

A házi poloskairtó szerekről (szabadforgalmú készítmények)

2010.12.01. 00:10 Rovarirtó

poloskairto-permet-kicsi.jpg

Érdemes-e szabadforgalmú poloskairtó készítményt vásárolnunk, vagy sem.
Minden kártevőirtó azt mondja erre: kidobott pénz, a poloskairtás nem lesz sikeres velük.
Az ágyi poloskától szenvedő ügyfél persze azt gondolja ilyenkor, hogy "hazabeszél" a kártevőirtó.
Vizsgáljuk meg tehát a kérdést objektív módon, anyagi és hatékonysági szempontból is.
Vegyük például a talán legelterjedebb készítményt, a hazai gyártású "Protect" ágyi poloska és bolhairtó permetet.
Pumpás készítményt választottam, mert ezen terméknél torzítás nélkül lehetséges összehasonlítást végezni a professzionális munkaoldatokkal, mivel pumpás készítménynél a teljes mennyiséget ki tudjuk fújni.
Aeroszol készítményeknél a hajtógáz miatt kevesebb hasznos poloskairtó oldatot kapunk.

Vegyük az árkérdést!


Ehhez először is nézzük meg, mennyi irtószer szükséges egy poloskairtás során.
Átlagos körülményeket (2 szoba, 3 ágy, normál bútorok és beépítettség) figyelembe véve, egy poloskairtás során felhasznált poloskairtó munkaoldat mennyisége 5-10 liter között van, az egyszerűség kedvéért számoljunk középértéken, 7.5l irtószer mennyiséggel kalkulálunk. A szóban forgó Protect szabadforgalmú irtószer ára 2024Ft (500ml), ha felületkezelés gyanánt 7,5 litert szeretnénk ebből kifújni, úgy 15 flakont kell megvásárolnunk. Az összesen 30.360Ft. Egy budapesti lakás egyszeri, szakember által elvégzett, rovarirtó koncentrátumból kivitelezett poloskairtása 15.000Ft. Vagyis a házi szerrel, nagy bizonyossággal szakszerűtlenül végzett poloskairtás ára több mint duplája a szakcég munkájának.

Nézzük a hatékonyságot!


Mi van a Protect poloskairtó permetben?
0.18% természetes piretrin, 0.28% S-Metoprén, 0.38% piperonil-butoxid.
A piretrin a dalmát krizantém (Chrysanthemum cinerariaefolium) virágának őrleményéből kinyert rovarirtó szer. A piretrin óriási hátránya hogy fotolabil, vagyis fény hatására gyorsan elbomlik, rovarirtó hatása maximum 24 óráig érvényesül. Az S-Metoprén egy IGR vegyület, közvetlen ölőhatása nincs, a rovarok hormonális fejlődésében okoz zavarokat, mely végső soron (hetek alatt) a poloskák pusztulásához vezethet. A piperonil-butoxid (röviden PBO) egy szinergens vegyület, közvetlen ölőhatással nem bír, a piretrin hatását fokozza.
Véleményem szerint az a gond ezzel a készítménnyel, hogy nincs benne tartós hatású irtószer. Hiába fúj ki több litert ebből az ember, ölőhatást maximum 1 napig képes biztosítani. Az ágyi poloskák biológiájából (rejtőzködő életmód, legalább hetente vérszívás) következik az, hogy célszerű olyan rovarirtó oldatot kijuttatni, mely a lehető leghosszabb ideig tartós ölőhatást biztosít. Most nézzük meg: milyen irtószert használnak a poloskairtással foglalkozó szakemberek? A kártevőirtók által felhasznált professzionális poloskairtó koncentrátumok mikrokapszulázott formában is tartalmaznak hatóanyagot, általában egy szintetikus piretroidot. Ezek biológiai hatékonysága többszöröse (akár több százszorosa!)  a természetes piretrin hatóanyagnak. Ami ettől is fontosabb, hogy ezek fotostabil vegyületek, vagyis fény hatására sem bomlanak le rögtön. A korszerű, mikrokapszulázott piretroidok elméleti hatástartóssága (megfelelő felületen) 12-16 hét is lehet. A felületi hatástartósság a poloskairtás egyik legfontosabb kérdése. Poloskairtás rendelés.

Szólj hozzá!

Címkék: poloskairtás ágyi poloska poloskairtó

Poloskairtás

2010.06.13. 11:08 Rovarirtó

A poloskairtás fő és alapművelete minden esetben a tartós hatású felületi kezelés.
Az ágyi poloska búvóhelyeit tartós hatású irtószerrel kezeljük. A poloskák az ágy környékén bárhol megbújhatnak. Általában nem kedvelik a fém és üveg tárgyakat (hideg felületek), a fa, szöveg, fal, műanyag tárgyak azonban kitűnő búvóhelyet biztosítanak számukra. Különösen kedvező rejtekhely számára az épített fa galéria, mely általában megtalálható a nagy belmagasságú budapesti lakásokban.A poloskairtás sikere nagyrészt a kivitelezés alaposságán múlik: minden rés, hasadék, hézag fújandó a poloskák ellen. Ha az ágy nincs elhúzva, felfordítva és alaposan lefújva, továbbá ha az ágy környékén a polcok, tárolóhelyek nincsenek elpakolva és felületkezelve, az eredmény nem kétséges: nem lesz sikeres a poloskairtás.


A poloskairtás hatását a tartós hatású kezelés adja, mely ha alapos akkor önmagában is biztosítja a poloska ártalom megszűnését. Ezen kívül, a poloska irtása során, a felületi permetezés hatékonyságát elősegítendő kiegészító poloskairtó módszerek állnak rendelkezésünkre:
- rovarirtó por alkalmazása (kényes helyeken, rejtett és nehezen kezelhető felületeken)
- füstképzés alkalmazása (kiűző és tartós hatással bír, de korlátozottan használható)
- hidegködös légtértelítés (jó kiűző hatás, korlátozottan használható)

Videón a hidegködös légtértelítés látható:


Poloskairtás megrendelhető, Budapesten akár 24 órán  belül!

Poloskairtó szolgáltatásunk nem hirdetjük járműveinken, feliratok és feltűnés nélkül érkezünk. A poloskairtás diszkrét és tiszta módon történik, profi irtószerekkel.

1 komment

Címkék: poloska poloskák ágyi poloskairtás budapesti irtása poloskairtó

A szőr lassítja az ágyi poloska mozgását

2007.04.11. 10:00 Rovarirtó

A Sheffieldi Egyetem kutatói azt állítják, hogy a szőrösebb bőr lehet a kulcsa az ágyi poloska csípések megelőzésének. Tanulmányukból kiderül, hogy az éhes poloska borotvált karra helyezve nagyobb valószínűséggel kezd táplálkozni, mint a borotválatlan bőrön.

 

A kutatók szerint a szőr lelassítja az ágyi poloskát, és figyelmezteti az áldozatot. A kártevőirtó szakemberek az ágyi poloskák gyors terjedését tapasztalják Nagy-Britanniában. Michael Siva-Jothy, a Sheffieldi Egyetem professzora 29 bátor önkéntest toborzott az elmélet teszteléséhez. A kártevőket addig figyelték meg, amíg helyet találtak maguknak a táplálkozásra, de a csípés előtt eltávolították őket. Kiderült, hogy a hosszabb, látható szőrök és a vékonyabb, a felszínhez közeli pihés szőrszálak egyaránt elrettentik a poloskákat. A finomabb szőrszálak korai figyelmeztetést is adnak az áldozatnak.

Siva-Jothy professzor elmondta, eredményeik arra utalnak, hogy a több testszőrnek köszönhetően hatékonyabban észre lehet venni az ágyi poloskákat, mert a szőrszálakhoz idegek csatlakoznak, ezért elmozdulásukat érzékelni tudjuk. A szőrzet ráadásul lelassítja a megfelelő táplálkozási helyet kereső rovarokat. ”Az eredmények megmagyarázzák, miért nézünk ki úgy, ahogy kinézünk, milyen szelekciós erők alakíthatták ki a megjelenésünket, sőt még abban is segíthetnek, hogyan csökkenthetjük a poloskacsípések hatását az emberekre” - nyilatkozta a szakértő.

Annak ellenére azonban, hogy a férfiak természetesen szőrösebbek, mint a nők, nem csípik őket kevésbé a poloskák. A professzor szerint ez az ágyi poloskák és zsákmányaik között zajló evolúciós küzdelemmel magyarázható: a rovarok automatikusan a test viszonylag kevésbé szőrös területei, például a csukló és a boka felé veszik az irányt.

A rendkívüli szőrösség egyébként több hátránnyal is jár, mint előnnyel. Ha valakit a hosszú, vastag szőrök sűrű rétege borít, a paraziták könnyebben elrejtőzhetnek benne, annak ellenére, hogy az áldozat észleli jelenlétüket. A professzor azt javasolja, hogy minden ember tartsa meg a bőrhöz közeli, finom szőrréteget, mert ez megkönnyíti a kártevők észlelését.
Poloskairtás Budapesten!

Szólj hozzá!

Címkék: poloska poloskák poloskacsípés ágyipoloska

Ágyipoloska biológiája

2007.03.04. 20:07 Rovarirtó

Az ágyi poloska (Cimex Lectularis)

Igen elterjedt rovar hazánkban. Talán a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő. Rendkívül rejtett életmódot él, jelenlétéről gyakran csak akkor szerzünk tudomást amikor reggel poloskacsípésektől tarkítva ébredünk.

Az ágyi poloska biológiája:
4-8mm hosszú, rozsdabarni szinű, szárnyatlan, szipókás rovar. Lábain karmok és tapadókorongok találhatók. A poloska torán jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy van. Kifejléssel fejlődik, akár 2 évig is él. Az ágyi poloska nőstény élete folyamán naponta 2-3 petét rak, melyeket búvúhelye talapzatára ragaszt. A petékből kb 10 nap alatt kelnek ki a poloska lárvái, melyek 5 vedlés után válnak ivaréretté. A vedlésekhez feltétlenül vérszívásra van szüksége, enélkül fejlődése megáll. A teljes kifejlődés ideje nyáron kb 2 hónap. Szapora vérszívó, ivadékainak száma évente akár 4000 is lehet. Évente 3-4 nemzedéke van.
Kerüli a fényt, nappal általában hasadékokban repedésekben, a bútorok illesztéseiben, huzat és zajmentes helyeken húzódik meg, és olyan mélyen tartózkodik hogy hasa és háta is a rejtekhely falával érintkezzen.
A poloska búvóhelyei rendkívül változatosak, megbújik az ágyon kívül könyvek és ruhaneműk között is. Szívesen vándorol felfelé, gyakran a képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, a felső ablakkeretnél vagy falrésekben tartózkodik. A poloska irtása, felderítése során is ezen helyekre kell elsősorban figyelmet fordítani. Amikor tápcsatornája csaknem teljesen kiürült, akkor indul vándorútra. Az ágyi poloska érzékszervei fejletlenek, az embert csak igen közelről, a hő és párakülönbségről találja meg. A nedves, nyirkos helyiségeket nem kedveli, a konyha és fürdőszobában sosem kell tartani a poloska ártalmától. Legszivesebben emberek vérével táplálkozik, azonban tartós éhezés esetén állatokból is szívhat vért. Melegben másodnaponként, hűvösebb időben hetente szív vért, ami akár 10 percig is tart. Az ágyi poloska hidegben rendkívül sokáig életben marad, a szobahőmérsékleten akár 2-3 hónapig is kibirja táplálék nélkül. A vérszívásra alkalmas helyet a szívókája végén található érzékszervével tapogatja ki.
Leggyakrabban boka és csukló tájékon szív vért, a viszketés azonban a poloskacsípés után csak órákkal jelentkezik. Természete egy adott helyhez köti, amennyiben táplálkozási lehetősége, rejtett életmódja zavartalan, azt nem szivesen hagyja el. Döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal (bútorral, képpel), csomagokkal, szállító gépkocsik közvetítésével. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakóházakba a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is számíthatunk az ágyi poloska megjelenésére. Érdekesség: Tumblr-en poloskairtás képek.
Poloskairtás megrendelés!

2 komment

Címkék: poloska ágyi poloskacsípés ágyipoloska

süti beállítások módosítása